Grafikai alapkifejezések

Árajánlatot kérek
F G J K P R SZ T V

Folthatás

A grafikák összképénél használatos fogalom. Kiegyensúlyozott folthatás alatt azt értjük, hogy ha a különböző pontokra tekintve közel azonos színbeli összhatással találkozunk. Teli felületek és szövegek esetén fontos, mivel azonos szín mellett a szövegek jóval tompább folthatással bírnak, mint az egyszínű teli elemek – éppen ezért világosabb elemeket sötétebb szövegekkel szokás párosítani. Kiadványok szerkesztésénél a bekezdések elrendezésénél is fontos, hogy az összeképben ne essen szét a tartalom folthatás szempontjából.

GIF

A Compuserve laboratórium által kifejlesztett képformátum. Színmélysége 8 bit, így kis mérete mellett alkalmazása is igen szűk körű. Definiálható benne az átlátszó szín, így nem csupán téglalap alakú grafikák létrehozására alkalmas. Weblapokon kis színmélysége miatt többek közt logok publikálására szokás használni.

JPG/JPEG

A Joint Photographic Experts Group által kifejlesztett képfájl. A képinformációt tömörítve tartalmazza, így kis helyet foglal. Ugyanakkor tömörítése veszteséges, tehát megnyitáskor nem tudjuk 100%-ban visszanyerni az eredeti képet, minőségromlás következik be. Tömörítési aránya – és így a romlás – szabályozható. Fényképek tárolására ideális, mivel az algoritmus által létrehozott hibák fényképek esetén maradnak legkevésbé feltűnőek. Színátmenetek kódolása igen rossz eredményre vezethet.

Kontraszt

A sötét és világos színek árnyalatbeli távolságát jellemző tulajdonság. Egyszerűsítve a magas kontraszt helyett is használatos, ami a nagyon világos és nagyon sötét színek magas arányát jelenti. A régi, vagy alkonyatkor készített fényképek sokszor igen szürkék, azaz kontraszttalanok. Ilyenkor számítógéppel a kontraszt növelésével élettelibbé tehetőek a képek. A kontrasztra ugyanakkor az emberi szem nagyon érzékeny, ezért hirdetéseknél előszeretettel alkalmazzák a magas kontrasztű, akár éles fekete-fehér grafikákat.

PDF

Az Adobe által kifejlesztett kisméretű dokumentumformátum. Lényege, hogy a tárolt dokumentumok minél kevesebb helyet foglaljanak, ugyanakkor bárhol a kívánt módon jelenjenek meg. Míg a Word dokumentumok a betűtípusokat nem tartalmazzák, addig a PDF-ben ezek is tárolásra kerülnek, tehát az egyedi feliratok is a kívántnak megfelelően jelennek meg bárhol nyitjuk meg azt. A fájlokat másolás és szerkesztés elleni védelemmel is el lehet látni.

Pixelgrafika

Az adott fényképeket, grafikai elemeket négyzetrácsra lebontó, majd a létrejövő képpontok színét tároló kódolás. Fényképek és összetett színű grafikák tárolására előnyös. Tipikus fájltípusai: BMP, JPG, PNG, GIF. Legfontosabb jellemzői a színmélység, valamint a felbontás.

PNG

A GIF formátum által is használt orosz Lempel-Ziv algoritmus továbbfejlesztett változatán alapuló fájltípus. Veszteségmentes tömörítésre képes, 24 bites színmélységű, valamint az egyszerű átlátszó szín mellett egy negyedik skálán az áttetszőség foka is szabályozható. Létrehozható vele olyan kép például, mely a mögötte található elemekre árnyékot vet. Haladó kódolású is lehet: ekkor már az első pillanatban látjuk a teljes kép körvonalait, ám az letöltés közben válik egyre finomabbá. Közepes képméretet eredményez, így az elmúlt öt évben vált az interneten igazán elterjedtté, a legfrissebb böngészők már minden szolgáltatását támogatják.

Raszter

A nyomtatott képeknél látható képpontok neve. Ezek a képpontok nem a képfájl pixeleihez, hanem a nyomtatásnál használt szitához igazodnak. Kis felbontású szita esetén a képpontok szabad szemmel láhatóvá válnak, ekkor a képet raszteresnek nevezzük (pl. óriásplakátok közelről)

RGB színkódolás

A számítástechnika natív kódolása. Tulajdonképpen a helyes elnevezés fénykódolás volna, hiszen a rendező elv az a fizikai tény, hogy minden színes fény kikeverhető a vörös (Red), zöld (Green) és kék (Blue) színű fények megfelelő arányával. A megszokott RGB kódolás esetén a három skála egyenként 0-255 között állítható, teljes színskála esetén 24 bites kódolásról van szó.

Szaturáció

Színteltség: a képen látható színek élénkségének mércéje. Az alacsony színteltségű képek tulajdonképpen fakók, közelítenek a fekete-fehér képekhez. Ilyenkor a színteltség növelésével könnyen élénkebbé tehető a fotó.

Színmélység

A pixelgrafikus fájlok adott képpontjain eltárolható színek maximális száma. Bitben szokás megadni: egy 24 bites színmélységű kép egyes képpontjain 2^24 (kb 16 millió) szín tárolható. Gyakori színmélység még a 8 bit (256 szín), mely lehet szürkeskálás (fekete-fehér képek), valamint palettázott. Palettázott kép esetén 256 előre meghatározott szín valamelyikét adhatjuk meg egy képpontnak, ekkor a színre a palettában elfoglalt indexe szerint hivatkozunk, ami jelentős méretcsökkenést eredményez.

TIF/TIFF

Alapvetően tömörítetlen képtípus, amely a képinformációkon kívül hozzáadott adatok tárolására (pl. nyomtatási felbontás) is alkalmas. Létezik tömörített változata, ám a nyomdaiparban elterjedt szoftverek a tömörítetlen TIF-et támogatják széleskörűen. Óriási fájlmérete miatt a nyomdaiparon kívül nem használatos. A szoftverek fejlődésével a PNG típus képes lehet kiváltani, hiszen hozzáadott információk tárolására szintén alkalmas.

Tónusgörbe

Grafikai transzformáció, mely egy kép színeit más színekbe képezi. Többnyire a kép fényességének állítására használják. Nagy előnye, hogy a fekete és fehér közti árnyalatokat függvényszerűen, arányosan változtatja meg, így világosításnál a fekete részek, sötétítésnél pedig a fehér foltok sem válnak szürkévé. Speciális függvényformája az ún. Gamma-korrekció, mely a monitorok kalibrálásánál elterjedt transzformáció, és éppen a tónusgörbe előbb említett tulajdonsága miatt igen népszerű.

Vektorgrafika

A grafikai elemek matematikai görbékkel meghatározott, kitöltő színnel, valamint kontúr-vonallal jellemzett kódolása. Legnagyobb előnyei, hogy kis méretű, valamint tetszőleges méretűre nagyítható minőségromlás (pixelesség) nélkül. Komplexebb grafikák tárolására nem alkalmas, tipikus felhasználási területe a logo tervezés, valamint kiadványszerkesztés. A számítógépen használt betűtípusok is vektorgrafikai elemek, tetszőleges méretben élesek maradnak.